19 november 2024

Gemoedsrust met een goed geregelde schenking

Blindeman-Notariaat_Shoot-2_Selectie_WEB04

Gemoedsrust met een goed geregelde schenking

Wil u om fiscale of andere redenen niet alles aan uw naasten nalaten na overlijden, dan kan een schenking een slimme oplossing zijn. Wij vertellen u graag wat de voordelen zijn en geven u meteen mee welke regelgeving bij een schenking komt kijken. Want hoewel het een populaire keuze is die eenvoudig lijkt, houdt u best rekening met enkele aandachtspunten.

Fiscaal interessant

Zowat de meest voorkomende reden om voor een schenking te kiezen, is het fiscale voordeel ervan. Een goed schenken komt in principe fiscaal gezien dan ook een pak vaak voordeliger uit dan een goed nalaten na overlijden.
Enerzijds verkleint u het te erven vermogen waardoor uw erfgenamen bij het erven minder erfbelasting aan de fiscus verschuldigd zijn. Anderzijds zijn de tarieven van de schenkbelasting lager dan de tarieven van de erfbelasting. Vooral voor wat de schenking van roerende goederen betreft, zijn de tarieven van 3% voor partners en rechte lijn en 7% voor anderen zeer aantrekkelijk ten opzichte van die van de erfbelasting.

Emotionele aspect

Los van het fiscaal voordeel is er ook een emotioneel aspect aan een schenking. Uw naaste ontvangt het geschonken goed op een moment dat u er zelf nog bent. U bevoordeelt bij leven en bevestigt hiermee dat u de begunstigde financieel steunt. Voor heel wat schenkers heeft dit emotionele karakter een grote meerwaarde.  

Onherroepelijk karakter

Het nadeel van een schenking is dat deze in principe onherroepelijk is. De schenker kan onder geen enkele omstandigheid terugkomen op de schenking. Enkel schenkingen onder echtgenoten zijn herroepbaar.

Dat is meteen ook het allerbelangrijkste verschil met het financieel bevoordelen via een testament. Dat laatste heeft pas uitwerking na een overlijden en kan bij leven vrij gewijzigd of herroepen.

Eventuele terugkeer naar de schenker

In sommige gevallen gaat een geschonken goed wel terug naar de schenker. Dat is bijvoorbeeld soms het geval onder echtgenoten.

Daarnaast kan de schenker in de schenkingsakten laten opnemen dat het goed in bepaalde omstandigheden wel terugkeert naar hem. Hiervoor kan de notaris een ontbindende voorwaarde of een uitdrukkelijk ontbindend beding voorzien.

De wet voorziet bovendien ook een regeling voor het geval een ouder een schenking geeft aan een kind en dat kind komt te vooroverlijden zonder afstammelingen na te laten. Behoort het geschonken goed tot het vermogen in natura van het overleden kind, dan kan het belastingvrij terugkeren naar de ouders.

De notaris kan in de schenkingsakte ook een conventioneel recht van terugkeer bedingen en verfijnen. Zo kan u bijvoorbeeld bepalen dat het geschonken goed in het vermogen van het kind blijft in het geval er afstammelingen zijn. Of kan u het recht van terugkeer  optioneel maken om als ouder op het ogenblik van het overlijden van een kind zelf te kiezen of het goed naar u terugkeert of niet.

Wat u best vooraf in kaart brengt

Omdat schenkingen in principe onherroepelijk zijn, is het voor schenkers belangrijk om vooruit te blikken en onaangename neveneffecten van een schenking te vermijden. Naast het potentiële fiscale voordeel van een schenking zijn er enkele essentiële vragen die u als schenker best vooraf in kaart brengt.

Heeft u een financiële buffer voor uw oude dag? Wil u zelf nog kunnen genieten van uw geschonken goed? Wat wil u graag in het geval uw kind een geschonken woning wil verkopen? Verder is het goed om te weten wat het gevolg van een schenking inhoudt op sociaalrechtelijk vlak. Mogelijk verliest u bepaalde uitkeringen of verliest de begunstigde bepaalde rechten.

Daarnaast is het nodig om te weten wat het effect is van de schenking op het erfrecht van uw kinderen. Beschouwt u de schenking als een voorschot op hun erfenis of eerder als een extraatje. Benadeelt u mogelijk bepaalde kinderen door de schenking?

Ten slotte moet u weten wat er gebeurt als uw kind zelf komt te overlijden. Wat gebeurt in dat geval met de geschonken goederen? Wat zijn de gevolgen wanneer het gezin van uw kind in het geschonken goed woont?

U ziet het, een schenking is een erg nuttig instrument om een naaste bij leven te bevoordelen maar kan evengoed de bron van problemen worden. Een notaris kan u als schenker goed adviseren om dit laatste te vermijden.

 

Wil u meer uitleg over de mogelijkheden van een schenking?

Aarzel niet om ons te contacteren. Wij staan u graag te woord!

Blog

Meer lezen

Wat betekent het nieuwe Vlaams Regeerakkoord voor u?
Mogelijkheden om uw kind minder of meer na te laten