Btw of registratiebelasting bij de aankoop van een woning
Bij de aankoop van een woning hoort in principe een registratiebelasting. In sommige gevallen betaalt u geen registratiebelasting maar wel btw. Dit weegt uiteraard op de totale kostprijs van de aankoop. Dat is iets om rekening mee te houden. Daarom vertellen wij u er graag meer over.
Wat zijn de tarieven?
Voor de meeste aankopen van onroerend goed moet de koper registratiebelasting betalen. Vandaag bedraagt het standaardtarief hiervan 12%.
Onder bepaalde voorwaarden kan dit bij de aankoop van een gezinswoning slecht 3% zijn. Meteen een pak minder dus.
In sommige gevallen moet de koper helemaal geen registratiebelasting betalen maar wel btw. Hier is het tarief dan 21%.
Wanneer moet de koper btw betalen?
Wanneer het gaat om de verkoop van een nieuw gebouw via een beroepsverkoper, betaalt de koper sowieso btw. Wanneer de verkoop via een niet-beroepsverkoper gaat en deze opteert voor een verkoop met toepassing van btw, moet de koper ook btw betalen.
Wat geldt als een nieuw gebouw?
Of een gebouw als nieuw wordt beschouwd, hangt af van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming van het gebouw in kwestie. Concreet wordt een gebouw als nieuw beschouwd tot uiterlijk 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming.
Uitzonderingen bij de aankoop van een oud gebouw
Toch kunnen ook oudere gebouwen onderworpen zijn aan btw. Oudere gebouwen komen hiervoor soms in aanmerking wanneer ze grondig verbouwd zijn. Concreet moeten de verbouwingswerken zo ingrijpend zijn dat de kenmerken of de structuur van het gebouw wezenlijk gewijzigd zijn, waardoor het gebouw als nieuw is.
In dat laatste geval zal er dus btw in plaats van registratiebelasting worden geheven. Hoewel de wijzigingen van de kenmerken van een gebouw feitelijk zijn, is dit niet altijd even gemakkelijk om vast te stellen. Om hier uitsluitsel over te hebben, is er nog een tweede criterium waaraan moet worden voldaan. Wanneer de waarde van de verbouwingswerken 60% of meer bedraagt van de verkoopwaarde van het gebouw zonder de waarde van de grond, dan zal er ook btw geheven worden.
Btw voor het bijbehorend terrein
Moet er btw betaald op de aankoop van het gebouw, dan wordt die ook geheven op de eventuele aankoop van de bijbehorende grond. Wel zijn er ook hier voorwaarden waaraan moet worden voldaan.
Ten eerste moet de verkoper van de grond en van het gebouw één en dezelfde persoon zijn. Werkt de verkoper via een aparte vennootschap, dan vervalt die mogelijkheid. Ten tweede moet er toelating zijn om het terrein te bebouwen. Ten derde moet het gebouw ook effectief worden opgericht na verkoop.
Gelijktijdige oplevering
Een verkoop met btw van een bijbehorende grond is enkel mogelijk indien het gebouw en het bijbehorend terrein gelijktijdig worden opgeleverd. Dit lijkt evident maar is het niet altijd. Bij een verkoop op plan is dit bijvoorbeeld regelmatig niet het geval.
Dan kan het zijn dat de koper een grond aankoopt waarop de bouw nog gestart moet worden. In dit specifiek geval verwerft de koper enkel de rechten op de grond en pas later op die van het gebouw. Dan zal de koper registratiebelasting moeten betalen op de grond en btw op het gebouw.
Is het gebouw al in aanbouw bij een verkoop op plan, dan gaan de rechten op het gebouw en de grond wel gelijktijdig over. In dat geval moet er btw worden betaald op zowel het gebouw als op de grond.
Wil u meer uitleg over de kosten bij aankoop van een woning? Aarzel niet om ons te contacteren.
Wij staan u graag te woord!